O biserică de comunitate

In general

Aproape în fiecare zi, dar cel puțin o dată la două zile, părintele Baltag Vasile face o vizită bătrânilor rămași singuri în cartierul de care aparține parohia sa din Suceava. Sunt oameni bolnavi, de obicei imobilizați la pat, care nu mai au pe nimeni care să le poarte de grijă. Părintele a gândit un traseu care este deja integrat în orânduirea zilnică a treburilor parohiei. Când lista a început să crească, părintele s-a gândit să reorganizeze cumva spațiul bisericii Sfânta Cruce pentru a permite construirea unui cămin pentru bătrânii din cartier și o cantină socială. Mecanismul e în continuare identic, materialele vin din bani care se întorc în comunitate din produse românești, iar manopera este făcută de voluntari.

IMG_7154

Încă din momentul în care s-au apucat de lucru, toate camerele au fost imediat rezervate și părintele se gândește deja cum poate să crească numărul de bătrâni luați în grijă. Am mai vorbit cu el despre multe altele, despre cum bucovinenii sunt lăudăroși, de ce a crescut colacul făcut la înmormântări din ce în ce mai mare și despre alte proiecte de ajutor, pentru că, deși sunt în oraș, comunitățile urbane au la fel de multă nevoie de proiecte sociale și elemente care să catalizeze comunitatea locală. Asta în timp ce restul echipei muncea, că doar sunt voluntari și nu sunt plătiți. Am vorbit și cu Paul Nica, directorul Dedeman Suceava, despre găsirea, convingerea și organizarea echipelor de voluntari.

Asa arata încă multe toalete din țară. Fie că ești în mijlocul unui cartier din Suceava și trece un Mercedes pe lângă sau într-o școală dintr-o comună, cam ăsta e nivelul de la care se pornește de obicei când se caută grupuri sanitare de renovat.

IMG_7136

E din ce în ce mai greu să scriu cheers la finalul postărilor,
Barna

O biserică de comunitate | Blog #deajutor